Enciklopedije i kapitalna izdanja

ZEMLJA - velika ilustrovana enciklopedija

ZEMLJA - velika ilustrovana enciklopedija

12.990,00 RSD

Enciklopedije i kapitalna izdanja

Zemlja je naš dom. Sve u svetu oko nas je izgrađeno na Zemlji, raste na Zemlji ili na neki način zavisi od okoline Zemlje. Dobrodošli u ovaj svet.

Raskošana vizuelna enciklopedija vodi nas na uzbudljivo putovanje od unutrašnjosti Zemlje, preko površine Zemlje i sve do njene atmosfere.

Čitajte o procesima koji su uobličavali planetu poslednjih 4,6 milijardi godina. Primetićete da se kroz celu knjigu rasvetljava složena mreža odnosa između različitih Zemljinih sistema i životnih zajednica. Posebna pažnja posvećena je i aktuelnom odnosu čoveka prema svojoj okolini, razmatrajući u tom kontekstu i rast ljudske populacije u budućnosti, uništavanje šuma, globalno zagrevanje.

Lako razumljiv tekst pomaže shvatanju složenih procesa koji se odigravaju na Zemlji. Isto tako, na jednostavan način izložene su i kompleksne naučne teorije o pojedinim pojavama i fenomenima, kao što je teorija o nastanku Zemlje, nastajanju podvodnih grebena, ili objašnjenje posledica klimatskih promena.

U uvodnom delu planeta Zemlja se posmatra kao celina i opisuje se istorija njenog nastanka i mesto među ostalim planetama Sunčevog sistema, njen sastav i aktivnosti u njenoj unutrašnjosti (uključujući i katalog stena i minerala).

U poglavlju posvečenom kopnu, zemljinom čvrstom omotaču, opisane su pojave koje nastaju delovanjem sila u njenoj unutrašnjosti, kao i delovanjem vetra, vode i leda. Prikazane su zone vegetacije ali i mesta gde ljudi imaju dominantan uticaj.

Svetski okeani koji prekrivaju približno 71% Zemljine površine, sastavni su deo drugog poglavlja. Objašnjeni su procesi i načini oblikovanja rubova kontinenata sa morskim strujama, plimama i osekama.

U poglavlju o atmosferi iznešene su i osnovne karakteristike Zemljinog vazdušnog omotača i njegov uticaj na život na Zemlji. Sadrži katalog klimatskih tipova i tipova oblaka.

Deo enciklopedije posvećen je i tektonici Zemlje. Opisane su tektonske ploče, njihovo kretanje i uticaj tog kretanja na Zemljinu površinu. Poglavlju je pridružen katalog sedam glavnih, kao i nekih manjih ploča.

Fantastične fotografije koje uzimaju dah, savršeno upotpunjuju ovo naše zajedničko putovanje po Zemlji. Pogledajte kako izgleda užarena pustinja Atakama, vulkan-planina Etna i njene silovite erupcije, preplivajte reku Nil, brodite moćnim Pacifikom. Prošetajte neprohodnom amazomskom prašumom, ronite uz Veliki koralni greben.

Čuvajmo našu Zemlju, naš Dom.


Autor: Grupa autora
Godina izdanja: 2006.
Broj strana: 520
Dimenzije: 25x30cm

Kupovina na rate: Pogledajte uputstvo za kupovinu na rate.


Slični proizvodi
Slični proizvodi