VLADARI SRBIJE su sasvim nesvakidašnja knjiga. Zapravo, to i nije samo knjiga već:
• KRALJEVSKI RASKOŠNO DELO OD NEPROCENLJIVOG NACIONALNOG ZNAČAJA
Retka su umetnička, naučna i zanatska dela koja postaju deo nacionalnog kulturnog nasleđa, a još ređa ona koja mogu postati deo ličnog porodičnog bogatstva. Ovo je takvo delo.
 
• SVEOBUHVATAN, POUZDAN I NADASVE ZANIMLJIV IZVOR ISTORIJSKIH INFORMACIJA
U prirodi čoveka je da želi da zna gde su mu koreni i gde pripada. Zahvaljujući svedočanstvima savremenika, dokumentima i arhivskoj građi (koja se zaista može i čitati!), ova knjiga jeste izvanredan izvor istorijskog znanja.
 
• GENEALOŠKI PREGLED VLADARSKIH PORODICA
Zahvaljujući porodičnim stablima saznaju se porodične veze između vladara i vladarskih dinastija, veze s drugim vladarskim porodicama Evrope, brojnost potomstva, vidi se redosled nasleđivanja prestola ili rušenje tog redosleda...
 
• ISTORIJSKI ATLAS SRPSKIH ZEMALJA
Zahvaljujući istorijskim kartama iz različitih perioda može se posmatrati pomeranje granica, osvajanja, gubljenje teritorija, razvoj gradova, premeštanje prestonica... Sve karte u novovekovnom delu su autentične, iz perioda vladavine određenog vladara, pa je ova knjiga u neku ruku i pregled razvoja kartografije u Srbiji.
 
• VODIČ KROZ GALERIJE I MUZEJSKE ZBIRKE
Knjiga je ilustrovana freskama, ikonama, slikama, crtežima, grafikama, fotografijama, ličnim predmetima vladara, oružjem, zastavama, pečatima i potpisima vladara... iz svih institucija koje baštine dela vezana za srpske vladare. Posebno su zanimljive srednjovekovne povelje iz Dubrovačkog arhiva koje nisu slobodno dostupne javnosti, kao i rukom pisani ustavi iz Arhiva Srbije. Treba istaći i posebno efektno prikazane novčiće iz vremena skoro svakog vladara, što knjigu čini i pregledom novčarstva u srpskim zemljama.
 
• UVEK ZANIMLJIV VLADARSKI GRBOVNIK
Zahvaljujući crtežima grbova i pratećim tekstovima može se saznati koje simbole i parole su vladari unosili u svoje grbove, odakle su ih preuzimali i kako se to prenosilo na razvoj državnog grba.
 
Zavirite u VLADARE SRBIJE OVDE.
 
Više o „Vladarima” i kako do njih, saznajte OVDE.